Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната на Северна Корея обвини южнокорейската армия, че е изпратила дронове на територията на страната с политически цели, наричайки това нарушение на своя суверенитет, предаде Ройтерс, като се позова на държавната новинарска агенция КЦТА.

Министерството обяви окончателните резултати от разследването си, след като заяви, че южнокорейски безпилотни самолети са прелетели над Пхенян поне три пъти този месец, за да разпространяват пропагандни листовки.

КЦТА също така публикува снимки, за които твърди, че са на разбил се южнокорейски военен дрон.

Севернокорейските власти заявиха, че в рамките на анализа на програмата за управление на полетите на дрона са открили над 230 летателни плана и дневници на полетите от юни 2023 г. насам, включително план за разпръскване на "политически мотивационни глупости".

Според записа от 8 октомври дронът е излетял от южннокорейски пограничен остров късно през нощта и няколко часа по-късно е пуснал листовки над сградите на министерството на външните работи и на министерството на отбраната в Пхенян.

Министерството на отбраната в Сеул към момента не е отговорило на запитване за коментар, заяви, че едностранните твърдения на Пхенян "не заслужават проверка или отговор", посочва Ройтерс.

Севернокорейски говорител предупреди, че страната му ще отговори с "безмилостна офанзива", ако подобен случай се повтори, съобщи КЦТА.

Напрежението между на Корейския полуостров се засили отново, след като в края на май Северът започна да пуска балони с боклук към Юга, което накара Юга да възобнови пропагандните излъчвания по високоговорители, отбелязва Ройтерс.

Сеул и Вашингтон твърдят, че Северна Корея е изпратила 3000 военнослужещи в Русия за евентуално разполагане в Украйна, което може да представлява значителна ескалация на конфликта. В петък Пхенян заяви, че всяка стъпка за изпращане на негови войски в подкрепа на Русия ще бъде в съответствие с международното право.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase